Tekst objavljen: 02.08.2020 15:00        


Najveći protok vozila po danu na srpskim auto-putevima u prethodnoj godini bio je 26. jula, kada je prošlo 255.825 automobila

Na naplatnim rampama dnevno i do 100 hiljada vozila manje, ali zarada ne opada

Istog dana ove godine bilo je gotovo 100.000 manje! Putarinu je tada platilo svega 151.794 vozača.

Na osnovu samo jednog datuma vidi se koliko je automobila, kamiona i autobusa manje prošlo kroz Srbiju zbog zatvaranja granica i krize izazvane virusom korona. Najveći minus pravi izostanak turskih državljana koji su u tranzitu, na putu ka domovini, putovali našim koridorima. Na naplatu putarine znatno je uticala i rampa za odlazak građana Srbije u Grčku i Crnu Goru na more.

Za prvih sedam meseci ove godine, auto-putevima kroz Srbiju prošlo je 25.343.607 vozila, a naplaćena je putarina u iznosu od 13,4 milijarde dinara. Broj automobila, autobusa i kamiona manji je za 4,9 miliona u odnosu na isti period lane!

Ipak, u "Putevima Srbije" kažu da, procentualno, njihovo preduzeće nije pretrpelo gubitak veći od 1,74 odsto. Činjenica je da je na putu bilo manje vozila, ali zahvaljujući novootvorenim deonicama auto-puta automobili su prelazili duže rute, a pošto se putarina naplaćuje po pređenom kilometru i naknada za korišćenje puta je bila skuplja. U prilog tome ide i što je najveći pad po kategorijama vozila zabeležen kod automobila sa čak 23,4 odsto, dok je broj prolazaka kamiona, koji i inače plaćaju najskuplju putarinu, smanjen za svega 3,15 odsto. Autobusa i kombi vozila je bilo za 16,5 odsto manje.

Najveći pad broja vozila bio je u julu, jer je to period kada su ranijih godina i beleženi najveći rekordi po broju prolazaka na naplatnim rampama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Kroz Srbiju je od 1. do 27. jula prošlo 4.044.092 vozila, što je za 24 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je evidentiran prolazak 5.322.162 vozila - navode u "Putevima". - Ostvaren je prihod od naplate putarine u iznosu od 2,1 milijarde dinara, što je za 13,93 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada je ostvaren prihod od naplate putarine iznosio 2,5 milijarde dinara.

Rekord u Šidu

Najveći pad u prometu vozila beleže naplatne rampe na deonici Beograd - Šid, na kojima je bilo 26 odsto vozila manje. Rekorder po drastičnom smanjenju broja prolazaka je naplatna stanica Šid u kojoj je promet prepolovljen, jer beleži 43,2 odsto manji broj vozila u odnosu na isti period prethodne godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pandemija naplata putarine putarina naplatne rampe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana