Tekst objavljen: 12.10.2020 11:05        


Glavna urednica Biznisa i Ekonometra Radojka Nikolić kaže da će se veoma niske kamatne stope na kredite zadržati još dve do tri godine

"Kamate bi na ovom nivou mogle da ostanu još dve do tri godine"

Onima koji su se zadužili dugoročno poručuje da mogu da očekuju rast kamata.

Radojka Nikolić ocenjuje da budući da je velika većina građana koja je uzela kredite u bankama u dva maha pristala na moratorijum u isplati zajmova pokazuje da ja im je bila potrebna pauza i dodatni novac na raspolaganju.

Nikolićeva ukazuje da kamate na kredite nikada nisu bile niže (naročito kada je reč o Euriboru koji je negativan), a tako će, kako stručnjaci procenjuju, ostati još dve do tri godine.

Posle toga, kako kaže, pored rasta stope kamata na zajmove očekuje se i povećanje inflacije.

- Ako se zadužujete na duži rok, računaje na rast kamata, u slučaju da je to kratkoročno gledajte da vratite zajam dok su kamate niske. To je ciklični proces. U jednom trenutku kamatna stopa je niska, a potom dolazi do rasta i povećanja dugova  - ističe Nikolićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sa druge strane, Nikolićeva ukazuje da kompanije sledeće godine očekuje plaćanje poreza na doprinose koje su dobijale pomoći od države.

U tom kontestu glavna urednica magazina Biznis i časopisa Ekonometar podseća na izjavu šefice MMF-a Kristaline Georgijeve koja je upozorila da će uspon svetske ekonomije biti dugačak sa puno prepreka i da će u slučaju prestanka davanja državne pomoći doći do velikog bankrotstva velikog broja kompanija.

- Poručila je da preduzeća moraju da "resetuju"svoje poslovanje – pređu što pre na digitalizaciju, razmotre da li ono što proizvode prolazi na tržištu - dodala je Nikolićeva.

Nikolićeva očekuje i rast javnog duga država, budući da je dosada na globalnom planu naštampano 11 hiljada milijardi dolara zbog pandemijske krize i pokrivanja gubitaka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
negativan euribor kamate kamatne stope euribor pandemija korona virus Radojka Nikolić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana