Tekst objavljen: 20.04.2020 11:00        


Oporavak ekonomije posle epidemije biće postepen i imaće oblik slova „U“, a ne slova „V“, kako se pre samo nekoliko nedelja pretpostavljalo…

"Ekonomski oporavak posle pandemije će biti postepen"

…izjavio je predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji i predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović na onlajn panel diskusiji u organizaciji Srpske asocijacije menadžera.

Petrović je ocenio da će taj oporavak zavisiti i od efikasnosti zdravstvenih mera, a tu postoji puno neizvesnosti poput pitanja hoće li se virus vratiti, da li ima sezonski efekat i slično.

On je upozorio na obim globalne ekonomske krize i naveo da su procene da će samo američka ekonomija u ovoj godini imati pad od 5,5 odsto, uz procenjeni kvartalni pad između 20 i 30 odsto, a da su SAD od početka godine zabeležile najveći pad proizvodnje posle Drugog svetskog rata.

Petrović je ukazao da će oporavak Srbije biti ograničen i zbog činjenice da naši najvažniji spoljnotrgovinski partneri iz EU, a pre svih Italija i Nemačka, beleže veliki pad. Itakao je da je za Srbiju veoma značajna podrška SAD i EU, posebno kada su u pitanju međunarodne finansijske institucije, iako Srbija za sada nije tražila pomoć od MMF.

Petrović je ocenio da su mere Vlade Srbije dobre i da su usmerene na državanje likvidnosti i očuvanje radnih mesta, ali je naglasio da malim i srednjim preduzećima novac treba odmah, i da može biti kasno da ga dobiju u maju, jer veliki broj firmi ima likvidnost samo za tridesetak dana. Poreske mere Vlade je ocenio kao dobre, ali je naveo da nam nedostaju sektorske mere u segmentima koji su pretrpeli najveće štete od krize, a koje bi obuhvatile i velika preduzeća, posebno u hotelijerstvu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Petrović smatra da Srbija treba pametno da iskoristi novac koji ima i koje će da pozajmi na finansijskom tržištu i naglašava da je mera od 100 evra po punoletnom građaninu mogla da bude drugačije formulisana i fokusirana na pojedine ugrožene grupe. Petrović posebno ističe značaj garantne šeme, koja će aktivirati dve milijarde evra bankarskih kredita privredi. Reč je o kreditima na tri godine sa grejs periodom od 9 do 12 meseci, sa povoljnom kamatom, a na njih mogu računati firme koje su upale u probleme zbog korona krize.

Država preuzima 24 odsto rizika tih kredita, a ostatak je na bankama. Pitanje obezbeđenja kredita ići će od slučaja do slučaja, naglasio je Petrović.

Predsednik NALED Vladimir Novaković ukazao je da je paket mera Vlade Srbije za pomoć privredi deseti po veličini u Evropi, a najveći u regionu, i da je nadmašio i neke članice EU iz regiona, poput Slovenije ili Hrvatske. On smatra da je Srbija pravovremeno reagovala sa merama, da su one lako primenljive, ali naglašava da je bitna brzina u njihovom sprovodjenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ekonomski oporavak ekonomska kriza korona virus panel Srpska asocijacija menadžera (SAM)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana