Tekst objavljen: 16.10.2020 14:55        


Oko pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru dobiće povećanje plata od 1. januara naredne godine

Državni sektor (i dalje) u proseku ima veće plate nego privatni

Rast, kako je najavljeno biće manji nego prošle godine, kada je povećanje iznosilo od 8 do 15 odsto, ali je izvesno da svaki radnik može očekivati povišicu u proseku od oko nekoliko hiljada dinara.

Istraživali smo koliko zarađuju zaposleni u javnom sektoru i kako su se određivale "državne plate" u proteklom periodu. Zaključak je da su one i dalje značajno veće od prosečne zarade u zemlji koja uključuje i privatni sektor i koja iznosi oko 60.000 dinara.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara. Toliko otprilike iznosi i sada jer u međuvremenu nije bilo značajnijih promena.

U administraciji (na svim nivoima) istovremeno je se zarađivalo 69.940 dinara, u obrazovanju i kulturi 64.050 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 66.356 dinara.

Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za osam do 12 odsto, odnosno za 5.000 do skoro 10.000 dinara.

Prosečna plata u javnim preduzećima iznosila je javna državna 81.107 dinara, a u javnim lokalnim 59.663.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se određuju plate u javnom sektoru?

– Do aprila 2012. plate zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava obaveznog socijalnog osiguranja usklađivale su se sa stopom rasta potrošačkih cena. A zatim slede promene.

Od oktobra 2012. do aprila 2014. plate su uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

Posle toga uvedeno je posebno fiskalno pravilo koje nalaže svođenje rashoda za plate na održiv nivo, tako da se teži tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u bude do sedam odsto BDP-a, te da se plate mogu povećavati u godini u kojoj se na osnovu odgovarajućih planskih dokumenata nadležnih organa očekuje, odnosno procenjuje da će učešće plata opšteg nivoa države u BDP-u biti do sedam odsto, i to najviše dva puta godišnje.

Međutim, s obzirom na to da su u prethodnom periodu mere sprovedene fiskalne konsolidacije dale bolje rezultate od očekivanih, od 2016. do 2020. plate zaposlenih su se povećavale u skladu s bilansnim mogućnostima budžeta svih nivoa vlasti, odnosno s raspoloživim fiskalnim prostorom, u fiksnim procentima, po sektorima.

Pojedinačne osnovice za obračun i isplatu plata utvrđuju se zakonom o budžetu. Takođe, osnovice za obračun i isplatu zarada zaposlenih u javnim preduzećima utvrđuju se kolektivnim ugovorom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate privatni sektor plate u srbiji prosečna plata u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana