Tekst objavljen: 22.07.2020 13:55        


Profesor emeritus Alfa univerziteta Ljubomir Madžar saglasan je sa ocenom Fiskalnom saveta Srbije da će u narednoj godini biti neophodna kontrola rasta penzija i zarada u javnom sektoru, gde bi i zamrzavanje bilo opravdano, navodeći da on smatra da bi i sa penzijama trebalo nešto učiniti

Da li će i penzije morati da se "diraju"?

Ne mogu da se setim da Fiskalni savet u nekoj krupnijoj stvari nije bio u pravu sa svojim konstatacijama i dijagnozama, tako da i sada mislim da je to upozorenje sasvim umesno, rekao je Madžar.

Ja bih i malo zaoštrio i rekao da će nešto morati i sa penzijama da se uradi, iako sam i sam penzioner, jer će veliki broj zaposlenih ostati ili bez plate ili na minimalcu, upozorio je on.

Predstoji nam jedan period, smatra Madžar, u kome će dohoci zaposlenih značajno opasti u odnosu na penzije i sa stanovišta društva kao celine, to nije dobar oblik neravnoteže.

"U krajnjem slučaju, treba postupiti po preporukama Fiskalnog saveta, ali ipak nisam siguran da će to biti dovoljno i da neće morati da se ide i malo drastičnije u kontrolu svih dohodaka, uključujući i penzije. Sve zavisi od toga koliko će ovaj virus besneti. Ako on nastavi svoju aktivnost i posle jeseni i zadre u zimu, onda će verovatno morati i nešto drastičnije da se preduzima nego što to predlaže Fiskalni savet", predočio je Madžar u izjavi Danasu.

Fiskalni savet Srbije ocenio je u svojoj analizi da država više nema toliko raspoloživih resursa za snažnu intervenciju jer se neracionalno zadužila za više od 600 miliona evra zbog isplate od 100 evra svim punoletnim građanima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ovu godinu država je i inače je ušla sa uvećanim javnim dugom zbog neumerenog povećanja zarada u javnom sektoru od oko 10 odsto, ocenio je Fiskalni savet analizirajući efekte zdravstvene krize na fiskalna i ekonomska kretanja u ovoj i narednoj godini.

Naglašeno je da će u narednoj godini biti neophodna kontrola rasta penzija i zarada u javnom sektoru gde bi i zamrzavanje bilo opravdano jer se očekuje da će deficit države iznositi rekordnih sedam odsto BDP, a trebalo bi ga svesti na dva odsto kako bi se sprečio rast javnog duga koji će i inače na kraju ove godine premašiti 60 procenata BDP.

Fiskalni savet je upozorio i da će po svemu sudeći pad BDP iznositi tri odsto, ali ukoliko se kriza sa epidemijom produži, može se očekivati i minus od pet procenata, pri čemu bi bez posla moglo da ostane između 30.000 i 50.000 ljudi.

1 komentar

  1. User image
    pera 22.07.2020 14:17

    Mora da Gospodin Madžar ima 35000 hilj. din. penziju
    pa predlaže ponovno smanjenje penzija,ako sam
    ja dobro razumeo.Pa gde je tvrdnja velikog šefa
    da je državni budžet nikad jači.
    Koliko se ja sećam ,a imam dosta godina nikad niko
    nije smanjivao penzije u Srbiji do Vučić. Jeli to taj nikad
    puniji budžet.To što narod mrzi da misli, ne poriče da je budžet prazan
    a samo je u priči nikad puniji.Nazdravlje narode moj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ljubomir Madžar Fiskalni savet BDP pandemija ekonomska kriza penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana