Dugalić: Banke nisu profiteri

Objavljeno: 28.10.2011


Vesti izvor: Novosti

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić: Prvi put zabeležen pad kredita. Kašnjenje u otplati zajmova u 18 odsto slučajeva, najviše kasne firme

PROŠLOG meseca banke su, prvi put, zabeležile pad kredita. Nisu problem kamate, već problematični klijenti koji ne vraćaju uzete zajmove. Kašnjenje u otplati zajmova premašilo je 18 odsto, a najviše su u problemu preduzeća, dok su građani i dalje dobri dužnici.

Ovo za „Novosti“ kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženje banaka Srbije, i ističe da je za kašnjenje u izmirivanju obaveza građana kriv standard, a ne nečiji hir.

* Mađarska je zbog krize naredila bankama da ne aktiviraju hipoteke građanima koji ne mogu da otplaćuju stambene zajmove. Da li je moguće da se to i kod nas dogodi?

- To je administrativina mera koja ne rešava problem. Kako će klijenti posle tri ili pet godina da otplate nagomilane rate? Mnogo je bolje da banka reprogramira obaveze, ponudi grejs-period, produži rok otplate i da zajednički sa klijentom izađe iz problema. Nije bankama u interesu da oduzimaju stanove, već da naplate kredite.

* Mnogima „bode oči“ profit banaka koji je za 17 odsto veći u odnosu na prošlu godinu?

- Nisu banke takvi profiteri. Lane su zaradile 240 miliona evra, a njih 11 imalo je gubitak. Koliko je to biće jasno ako kažem da je „Telekom“, u tom periodu, inkasirao 190 miliona evra, a Narodna banka Srbije više od pola milijarde evra.

* Kako će se kretati kamate na kredite?

- To zavisi od konkurencije, ali i od toga kolika će inflacija biti, cena izvora za kreditiranje, rizika zemlje,kreditnog rejtinga. Nisam optimista da će kamate padati, dobro je ako ostanu na sadašnjem nivou.

OD INFLACIJE ZAVISI

* DA li je dobro što su banke odlučile da ne podižu kamate u Nedelji štednje?

- Ne baš. Bolje je da ovde prikupe više novca za kreditiranje, jer je povoljnije da daju kamatu na domaće uloge i od sedam odsto, nego da se zadužuju u inostranstvu sa većim kamatama. Mi bi mogli da imamo kamate između tri ili četiri odsto na štednju, kada bi nam inflacija bila dva, tri odsto, kreditni rizik veći i manja obavezna rezerva.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana