Tekst objavljen: 07.04.2020 12:15        


Među prvima, nemedicinske posledice epidemije osetili su privrednici. Neki od njih reagovali su otpuštanjem radnika. Različite su procene koliko je radnika u prethodnih nekoliko nedelja ostao bez posla.

"Poslodavci zbog najavljenih podsticaja vraćaju zaposlene na posao"

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže za RTS da se na tržištu rada za sada ne vide drastične promene i da su se mnogi poslodavci odlučili na to da zbog mera Vlade vrate otpuštene radnike.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Martinović je rekao da se broj otpuštenih i onih koji su izgubili posao meri prijavom na evidenciju za prijem novčane naknade. Na evidenciju se, kaže, prijavilo oko 4.300 lica, od čega se oko 2.300 prijavilo za pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti.

"Nama se ako gledamo ceo mart broj lica koja su se prijavila na evideniciju čak ispod proseka u odnosu na celu prošlu godinu. Mi smo prošle godine imali mesečno oko 6.000 lica, a u januaru, februaru i martu taj broj je bio oko 5.000. Još uvek ne vidimo jake turbulencije na tržištu rada, ali moramo biti spremni na ono što dolazi", izjavio je Martinović.

Navodi da je novi vid komunikacije sa korisnicima možda u početku usporio prijavljivanje, ali taj proces funkcioniše.

"Mi smo obezbedili da svi oni koji imaju potrebu da komuniciraju sa NSZ-om to rade elektronskim putem. Imajući u vidu da smo poštujući uredbu vlade, obavestili sve naše potencijalne korisnike da neće izgubiti to pravo, i ako se prijave i nakon prestanka vanrednog stanja. Vidimo da je taj proces usporen, ali se neki poslodavci odlučuju na to da vrate radnike", kazao je Martinović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Razgovraju, kaže, i sa poslodavcima i sa nezaposlenim licima.

"Vidimo da su oni koji su u prvi mah planirali da otpuste, odustali od toga nakon što su videli mere vlade. Vidimo da oni koji su podneli zahtev ga povlače, ali mislim da će to u narednim danima biti i u većem broju", istakao je Martinović.

Vidi se, ukazuje, da otkad je uvedeno vanredno stanje, da se na evidenciju prijavilo mnogo više lica od onog broja koji se prijavljuje za novčanu naknadu.

"To znači da se oni prijavljuju iz nekog pasivnog stanja, da nisu bili na evidenciji, da se sada prijavljuju jer su aktuelne naše mere za podsticaje za zapošljavanje", izjavio je Martinović.

Zadužili su, napominjem filijale da na kraju radnog vremena dostave presek onih koji se prijavljuju za novčanu naknadu."Prednjače veliki gradovi, Beograd, Niš, Novi Sad, i manji gradovi kao Užice, Jagodina, Sremska Mitrovica, Kraljevo, Kragujevac. U drugim sredinama mi to deluje kao prosek u odnosu na redovno stanje", zaključio je Martinović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vraćenje na posao zoran martinović poslodavci otpuštanja vanredno stanje mere za pomoć privredi Vlada Srbije nacionalna služba za zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana